Автомобилните гуми – кратка история

Думата „каучук“ произлиза от две стари думи на езика на индианците, живеещи в миналото по бреговете на Амазонка – „кау“ означава дърво, а „учу“ – плаче. Каучу е сок на Хевея – най-важното за производство на каучук растение.
Суровият естествен каучук при стайна температура е еластичен и мек, с прекрасни свойства, които обаче се променят при температурни колебания – при температура под 15 градуса суровия каучук става твърд, а при достигане на над 40 градуса материалът става лепкав, пластичен, мек и нееластичен.

Charles Goodyear е американски изобретател, открил процеса за вулканизация на каучука през 1839 г., и е патентован на 15 юни 1844 г. Въпреки, че откритието е наложило се като заслуга на Goodyear, има теории, че мезоамериканците са ползвали тази технология още през 1600 г. пр.н.е.
Вулканизацията е процес при който се повишават качествата на каучука – неговата мразоустойчивост, топлоустойчивост, твърдост и еластичност, намалява се разтворимостта му в органични разтворители. Вулканизираният каучук се нарича гума.

В наши дни компаниите за автомобилни и моторни гуми консумират почти 70% от световното производство на естествен каучук. Първата в света гума е проектирана от шотландския изобретател Робърт Уилям Томсън. Проектираната от Томсън гума се състояла от две части – обшивка и камера. Камерата от своя страна е изградена от няколко нива плат, напоен с каучук във вид на разтвор. Покритието е от залепени парчета кожа.

Томсън оборудва карета с гумени колела и провежда изпитания, показвайки на публиката в Лондон, плюсовете на този вид покритие, комфорта при движение и понижения шум от колелата. След смъртта на Томсън, през 1873 година, обаче откритието е забравено, докато през 1888 година проекта за пневматичната автомобилна гума е възроден. Изобретателят възраждащ идеята е Джон Дънлоп, признат по света, като основател на пневматичната гума.

Първи производителят Мишлен въвеждат пневматичните гуми в автомобилостроенето през 1895 г. и от тогава до сега са един от най-реномираните производители на всякакъв тип и предназначение авто гуми.

В наши дни най-добрите летни и зимни гуми за автомобили са се превърнали в безспорно едно от техническите достижения на науката и инжинерите. Гумите съчетават в себе си стотици елемента жизнено важни за безопасността, сцеплението, спирачната сила и ускорението. Закупувайки правилните зимни и летни гуми вие ще разчитате на сигурен автомобил. А правилното поведение на пътя, съчетано с коректно шофиране и адекватни реакции ще ви осигурят спокойствие на вас, семейството ви и всички участници на пътя.

Друг аспект на гумите за автомобили е тяхната повторна употреба или рециклирането на тези, които вече са неизползваеми. Това ще намали многократно замърсяването на околната среда, както и безконечната и разточителна консумация на материали и енергия в световен мащаб. Много фирми в целия свят се занимават с регенерация на автогуми втора ръка и в последствие ги продават на достъпни цени. Разбира се с употребяваните гуми трябва да имаме едно наум и при покупка е нужно да направим добър избор. Съобразявайте се с локалните законови разпоредби за нужната височина на грайфера за всеки тип гума. Така ще си спестите сериозни рискове на пътя, както и проблеми при всеки технически преглед на вашия автомобил.

Факт е обаче, че много често втора употреба маркови гуми като Googyear, Yokohama, Pirelli, Bridgestone или Dunlop със сигурност са по-качествени и сигурни от новозакупени от съмнителни марки и модели. От тази гледна точка закупуването на гуми втора употреба има своя разумен смисъл – купувате по-добра и качествена гума за по-малко пари.

А когато закупувате автомобил е за предпочитане да го огледа фирма, която се занимава с технически преглед на автомобили преди покупка. Освен за състоянието на гумите, те ще ви дадат подробна информация за цялостното състояние на колата като двигател, окачване, агрегати, интериор. Една такава услуга за технически оглед на автомобили в България се предлага от Ogledi.com. Все повече хора разчитат на тяхната компетентна услуга. По-този начин ще избегнете много евентуални разочарования и дори последващи главоболия в сервизите или КАТ.

Нови технологии за непукащи се гуми

https://www.youtube.com/watch?v=5rYFn_SvHYM

На видеото е представена нова технология за производство на непукащи се гуми. Надявам се скоро те да достигнат до нас.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *