Без плуг не може!

Всеки, който дори малко се е занимавал със земеделие или поне е прекарвал значителна част от лятната си ваканция, като дете на село при баба и дядо, може да потвърди, че обработката на земеделска земя далеч не е лесно начинание. Уви много градски чеда смятат, че това е именно така и едва ли не, не се изисква кой знае какъв интелект за да се обработва една земя.

Истината обаче е друга. Земята изисква внимание и прецизност. Изисква сила и най-вече желание за обработване, ако имате всичко това, то неминуемо ще берете добри реколти. За да се обработи една земя обаче тя се нуждае от техника и в частност от плугове. Ако преди време почвата се е обработвала на ръка, а в последствие с помощта на плугове и животинска сила, то днес машините са в основата на това да обработваме повече и повече земеделска земя и да обработваме почвата все по-бързо и прецизно.

Тракторите с времето са се модернизирали, като разликата в тях от появата на първия парен трактор до днешните е огромна. Плугове е имало от времето на древните Египтяни, но днешните плугове са огромни и изключително прецизни машини, които могат да обработват значително по-големи площи за разлика от това, което се е обработвало със старите плугове преди векове.

Днес плуговете се делят предимно на три части, като те са обръщателен, обикновен и риголвач. С последния се обработва земя, която е предвидена за засаждане на овощни дървета. Обикновения плуг е чудесен за гладка оран. На него са закрепени две плужни тела, а те на свой ред орат на ляво и на дясно. Така се получава гладка оран и тя е без така наречените „гребени”. Най-често използваните плугове са тези с отметателна глава. Те орат само и единствено на дясно, а на една машина могат да се поставят няколко тела, като това се определя от мощността на машината.

В 21-ви век земеделците не могат без своите плугове, защото благодарение на тях те обработва няколко пъти по-голяма площ за много по-кратко време отколкото ако трябваше да орат своята земя с животни. Точно поради тази причина всеки добър земеделец избира проверени във времето плугове с доказано качество.

За да обработвате и вие професионално вашата земя изберете вашите плугове още сега от http://mass.bg, където ще откриете богат избор от модели, чиято цел е да улеснят вашата работа.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *