Как да изберете правилния матрак за дома?

Това определено е важен въпрос. Прекарваме средно 1/3 от живота си в леглото и разчитаме здравият сън да възстанови енергията ни, да повиши настроението ни, да ни бъде съюзник в борбата със стреса. Според последните проучвания, дълбокият сън стимулира производството на миелин – изолационният материал на невроните – и така съхранява мозъка и подпомага предаването на нервните импулси.

Нещо повече: Сънят лекува! Резултатите от многогодишни проучвания за ползата от качествения сън са толкова категорични, че се създаде цял нов клон на науката, посветен на съня – Медицина на съня.

Значимостта на съня се превръща в изисквания към качеството на спални комплекти, възглавници и матраци. Последните са ключов елемент от обзавеждането за спалня.

Какво да направите преди покупка на матрак, за да изберете най-добрия?

На първо място решете колко сте готови да похарчите за нов матрак. Всички здравни експерти съветват да не се стискате при покупка на матрак. Но възможностите често са ограничени. Затова в началото направете точна сметка, снабдете се с повече информация, изчакайте и спестете колкото е необходимо.

След това направете списък с водещите марки матраци. Запознайте се с характеристиките и моделите. Проучете материалите, от които са изработени. Проверете репутацията на водещите фирми за матраци.

И щом съберете достатъчно информация онлайн за моделите и марки матраци:

1. Направете списък на марките матраци с най-добра репутация. Подберете и тези модели матраци, които смятате, че ще ви паснат най-много.

2. Отидете в няколко реномирани магазина за матраци и поискайте да видите точно марките и моделите, които сте набелязали. Започнете първо с матраците от най-висок клас. Така ще оформите критериите си и ще насочите взискателността си.

3. Вместо да се ръководите само от марката и приказките на търговеца, пробвайте всеки матрак. Това е най-важният съвет за успешен избор на матрак. Винаги пробвайте, за да проверите твърдостта. Но недейте просто да опипвате матрака с ръка или да сядате върху него за няколко секунди. Трябва да полежите на матрака. Така ще установите дали тялото ви потъва удобно в него и дали се отпускат максимално и равномерно всички мускули.

4. За да ви ориентира пробването максимално, преди обиколката из магазини за матраци, облечете подходящи дрехи и обувки. Такива, които ще е удобно да свалите и които ще позволят на тялото да усети хубаво матрака.

5. Пробвайте различни пози, докато лежите на матрака. Така ще сте сигурни, че избраният матрак ще поддържа мускулите ви отпуснати, в каквато и поза да спите. Също така ще установите дали натискът върху контактните зони не е твърде голям.

6. Проверете за антиакарна обработка на тъканите на разглежданите матраци. Това е ключово условие за хигиената в дома и за предпазване от алергии.

7. Сравнявайте матраци от един и същ клас, за да направите обективна преценка.

8. Изберете по-голям матрак, защото по време на сън заемате различни пози и ви трябва пространство, за да се отпуснете напълно.

9. Имайте предвид, че продавачът ще се опита да ви продаде различни аксесоари към матрака – калъфки за матраци, шалтета, протектори, възглавници… Не се поддавайте. Запазете парите си за самия матрак. По-разумно е да похарчите повече за качествен матрак, отколкото да правите комбинация и компромиси между матрак и аксесоари.

10. Уредете гаранцията на матрака и условията за връщане. Изберете матрак с удължена гаранция, за да имате време да го тествате хубаво.

За да изберете правилния матрак, най-важното е да подходите рационално и да потърсите Вашия матрак. Не най-реномирания, не най-препоръчвания, не най-евтиния. Вашият матрак ще ви спести болки в мускулите и ставите, проблеми с врата и гръбнака, повече стрес.

Вашият матрак ще приеме тялото ви безусловно и ще ви гарантира пълноценен сън. Защото е създаден за Вас!
Това е правилният матрак за дома!

Тази полезна информация беше предоставена от Матраци БГ

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *