5 основни грешки при обзавеждането на ново жилище

Изборът на мебели за новия дом е сред най-сладките награди на голямата промяна. Искаме да създадем свой уникален уют и по-бързо да се почувстваме вкъщи. Това предизвиква прекрасна възбуда от новото начало и зареждащо вдъхновение да строиш своя свят.
В ентусиазма, който създава всяко обзавеждане на ново жилище, може да направите куп грешки. Обикаляте жадно из магазините за мебели и имате чувството, че всичко ви харесва. Ако не овладеете тази страст, накрая може да създадете претрупан и неуютен интериорен дизайн, който ще се налага постоянно да коригирате. За да ви предпазим от това, ви представяме 5 основни грешки в обзавеждането на ново жилище.

1. Покупка на каквото ви грабне окото в посещаваните магазини за мебели. Когато обзавеждате новото си жилище, има вероятност да започнете да купувате всичко, което ви се стори по-хубаво и ефектно. Накрая ще се сдобиете с куп ненужни мебели и украшения, които ще заемат място и ще правят жилището ви по-тясно и претрупано. Затова ви трябва предварителен план. Който най-добре да разделите на части: обзавеждане за хол, обзавеждане за детска стая, обзавеждане за кухня, обзавеждане за спалня.

2. Горната грешка създава вероятност да допуснете още една – липса на стилова приемственост в дома. А е добре да предвидите общи цветове, единен дизайн на мебелите, удобно подреждане на масите, столовете, техниката, за да оформите специфичния уют на вашия дом.

3. Концентриране на твърде голяма част от креативната енергия върху създаването на удобства за гостите на дома. Това е разбираема грешка в обзавеждането на апартамента. Толкова се гордеете, че сте се сдобили с ново жилище, че искате непременно да споделите успеха си с приятелите. А защо не и с приятелите на приятелите? И концентрирате цялата си креативна енергия върху това. Тази грешка може да доведе до някои доста неадекватни решения за обзавеждането. Например може неусетно да намалите драстично квадратурата на хола, само и само да можете да го превръщате в стая за гости, ако някой приятел случайно се наложи да преспи. Или да го претрупате с мебели за всякакви нужди. Така, вместо да имате един просторен и удобен хол, се сдобивате с някакво помещение за всичко.

4. Твърде раздалечени мебели. Отново с идеята да освободите пространство за гости в хола на вашето ново жилище, разполагате фотьойлите, масата, дивана на твърде голямо разстояние едни от други. Това създава големи неудобства, особено когато се събирате с близки приятели в по-тесен кръг. Тогава ще трябва да пренареждате хола си, да струпвате различни по големина и вид мебели на едно място, да пренареждате почти всичко само заради едно събиране. Много по-смислено е да предвидите конкретно място за сбирки в жилището, което е удобно, компактно и решено в един стил.

5. Твърде ярки цветове на мебелите и аксесоарите. Еуфорията покрай скорошното преместване и обзавеждането на новия дом може да се пренесе и върху преценката ви за цветовете. И тъй като сте в жизнерадостно настроение, може почти автоматично да се спирате само на ярки, жизнерадостни цветове за мебелите и аксесоарите в новото жилище. Накрая обаче, ще създадете една натруфена, изнервяща и изпиваща енергия обстановка в дома. Вместо това, туширайте емоцията и я отпускайте на порции, като избирате артистични акценти в дома. Оставете основните елементи – като холна гарнитура, килим, фотьойли, кресла – по-елегантни, с по-меки и светли тонове.

Това са 5 основни грешки при обзавеждането на ново жилище. Определено може да допуснете и поне още 5. Например да поставите телевизора в хола твърде ниско, заради което може да си развалите очите.
За да избегнете поне част от грешките в обзавеждането, направете едно от двете неща:
1. Планирайте обзавеждането на дома предварително и изградете цялостна визия.

2. Консултирайте се с интериорен дизайнер.

А най-добре направете и двете.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *