Критерии за избор на DVR

Изборът на подходящ видеорекордер (DVR) е от съществено значение за цялостната работа на системата за видеонаблюдение. При охранителните камери трябва да осигурите покритие на охраняваната зона с достатъчно добра детайлност и да прецените дали имате нужда от наблюдение при ниска осветеност. Докато при DVR-ите трябва да се преценят фактори като:

 • вид на записа (при движение, по график или при аларма;
 • какво качество е необходимо;
 • колко дни искате да съхранявате записите;
 • искате ли отдалечено наблюдение през интернет и мобилен телефон;
 • и не на последно място – цена;

DVR-ите не са толкова сложна техника и ако разберете техните характеристики и решите какво ви е необходимо, ще успеете да направите правилния избор.

Опции при запис на видеорекордера

Обикновено зоната, която искате да охранявате, определя начина на запис. Три от най-често използваните и разпространени метод на запис са: запис при детекция на движение, запис по зададен график и запис при задействане на алармен вход.

 • запис при движение – може би основен избор при повечето системи завидеонаблюдение. Устройството сравнява изображението от камерата в настоящия и миналия момент и при засичане на разлика, активира записите. Опцията има възможност за регулиране чувствителността на движението – т.е. дребна промяна в картината, може да не активира записите. Съвременните DVR-и имат и т.нар. маска на движението. Това е зона, в която регистриране на движение не би активирало записите. Така може да „отрежете“ дървета по външната ви ограда или колите, преминаващи по близкия път.
 • запис при аларма – записите се активират при подаване на сигнал на алармените входове на устройството. Това може да стане от МУК датчик, външен датчик за движение, периметрови бариери и т.н.
 • запис по зададен график – указва се период от деня, през който да се записва.

Качество и резолюция на DVR устройството

Качество и резолюция не са едно и също нещо, без значение че някой го приемат като такова. Качеството е вида на компресиране на изображението: по-високо качество дава по-добра картина при преглед на записите, но за сметка на повече заемано място на твърдия диск. Резолюцията определя размера на записваното изображение.

Има 4 основни такива:

 • QCIF (176×144) – представлява 1/16 от размера на екрана. Изображението е толкова малко, че тази резолюция не се използва още от времето на най-старите системи за видеонаблюдение;
 • CIF (352×288) – 1/4 от големината на екрана. Това е и абсолютния минимум при избора ви;
 • 2CIF (720×288) – представлява цял екрана с брой на вертикалните линии намален на половина. Тъй като това почти не се забелязва, това може би е най-добрия избор на резолюция;
 • 4CIF/D1 (720×576) – цял екран. Това е максималната разделителна способност на повечето аналогови DVR-и. Този вид има завишени изисквания към големината на твърдия диск.

Колко дни да се съхраняват записите?

Няма точно определение за това. Всичко зависи от спецификата на вашата дейност и възможностите ви. Добра практика е охранителните записи да се съхраняват за период от 30 дни.

Наблюдение през интернет и мобилен телефон?

Не всички устройства за видеонаблюдение поддържат тази опция. Ако държите на нея, трябва да включите това в критериите си за избор на DVR. За да оптимизирате бюджета ще имате нужда разбира се от допълнително закупуване на компютър или лаптоп втора употреба или смартфон за връзка със системата за наблюдение.

Цената?

Финансовата страна е много важна, не само при системите за видеонаблюдение. Но е добре да мислите малко напред. Например някои по-евтини DVR-и поддържат само старите твърди дискове (IDE/PATA), които се намират трудно и струват доста пари. Освен това е добра идея да отделите малко повече средства за DVR с повече входове, отколкото имате нужда в момента, за да може да добавите камера, ако ви потрябват.

Изборът на DVR за система за видеонаблюдение не е лесен, но с малко познания по темата, най-малкото ще знаете какво да питате, когато търсите. Консултация с експерти в областта, също е много полезна за правилния избор.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *