Слънчеви колектори – най-добрите възобновяеми източници на енергия

Нашето Слънце произвежда огромно количество енергия и много голяма част от нея остава неизползвана. Енергията, която получаваме всеки ден е приблизително девет хиляди пъти повече от тази, която потребяваме. Въпреки това този невероятен капацитет все още почти не се използва.

На практика слънцето е един огромен ядрен реактор, който ни облъчва с енергия, но не отделя ядрени отпадъци. Една от технологиите за оползотворяване на този неизчерпаем ресурс е с помощта на слънчеви колектори за производството на топла вода. Предимствата им пред конвенционалните бойлери на ток или газ са много. На първо място енергията придобита по този начин е безплатна, а и не отделя вредни емисии и не замърсява околната среда.
Единственият голям проблем е, че когато дните са облачни произвежданата енергия е много малко, но се разработват системи за съхранение, които да се справят с това.

До момента са разработени две основни технологии за събиране и акумулиране на слънчева енергия. Това са фотоволтаични клетки и слънчеви колектори. Фотоволтаичните клетки са силициеви модули, които абсорбират слънчевата енергия и отдават електрони. Тези електрони създават напрежение, което може да се използва като електрическа енергия. Другата популярна технология са така наречените слънчеви колектори, които се делят на два основни вида.

Едните са колектори с Heat Pipe технологията, която е изключително икономична и ефикасна, поради голямото количество усвоявана енергия и ниските загуби при топлообмена. Особеното при тях са тръбите им през които преминава медна топлинна тръбичка пълна с топлопреносна течност. Именно тя след като се нагрее започва да циркулива в медната тръба и да отдава своята топлина на водата, която се намира в медната тръба в горната част на колектора. Необходимото пространство при инсталиране с около 2-3 квадратни метра. Те са достатъчни да задоволят нуждите от топла вода на едно домакинство.

Другият вид са колектори с термосифон, като особеното при тях е, че буферният съд и соларния панел са свързани помежду си, което е и причина загрятата вода по естествен начин да се изкачва към контейнера, тъй като нейното тегло е значително по-малко.

Лидерите в енергийната индустрия нямат интерес от въвеждането и експлоатацията на системи използващи възобновяеми източници на енергия. По обясними причини те правят всичко възможно статуквото да се запази. Хубавата страна на нещата е, че все по-голям брой малки компании и домакинства инсталират фото-волтаични клетки и слънчеви колектори в своите офиси или къщи.

Повече информация за видовете колектори, принцип на работа, монтаж и други ще научите тук: http://www.emde-solar.com/технологии

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *