Тайнствената Либия

„Вятърът на промените”

Арабската страна Либия, която е разположена в Северна Африка, е една от най-загадъчните държави в модерния свят. Тя събира на едно място невероятна история, която обхваща множество различни политически и социални процеси. Като най-прясното доказателство за това твърдение е участието на страната в така наречената „Арабска пролет”, в която гражданите на Либия, чрез поредица от бунтове, успяха да свалят от власт дългогодишния диктатор, под чието управление страна живееше почти половин век – Муамар Кадафи. Докато преди падането на режима на Кадафи страната беше известна с политическата и социална изолираност, сега след идването на промените, Либия постепенно започва да се превръща в дестинация, която събужда интерес у все по-голям брой туристи.

Полезна информация:

Географски Либия е разположена в Северна Африка. На север страната граничи с Средиземно море, на изток с Египет, а на Югоизток с Судан. На юг страната граничи с Чад и Нигер, а на запад дели обща граница с Алжир и Тунис. В този стратегически регион, държавата заема площ от 1,77 млн.кв.км, което поставя Либия на шестнадесето място по този показател в целия свят. Друг интересен факт, свързан с географското разположение на страната, е че 90 процента от територията и е пустиня, което оправдава ниския брой на населението на държавата. По последни данни от преброяване на Обединените нации от 2012 г. населението на Либия е 6,4 милиона души, като милион и седемстотин хиляди от тях са ситуирани в столицата и най-голям град – Триполи. Официалният език в страната е арабският, а официалната валута е Либийски динар, като едно евро се равнява на 1,77 Либийски динари.

Документи, необходими за пътуване:

Българските граждани, които желаят да посетят Либия, трябва да притежават валиден задграничен паспорт, в който задължително трябва да има „арабска страница”, в която данните на съответния гражданин са преведени на арабски език. Друго важно изискване, което се отнася за организираните екскурзии до страната, е, че туристически визи могат да бъдат издавани само за групи, които пристигат в Либия чрез либийски туроператори.

Laghi di Ubari
Laghi di Ubari

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *