Нека започнем с цветовете - те играят огромна роля.

Светлата палитра е неоспорим фаворит, когато става въпрос за придаване на обем на малко пространство. Цветове като бяло, кремаво, бежово или бледосиньо и зелени нюанси отразяват светлината, което автоматично прави помещението да изглежда по-просторно. Тези тонове също така са лесна основа за добавяне на акценти, когато пожелаете да внесете повече индивидуалност и цвят с кърпи, декорации или дори килим за баня.

Освен цвета, важен е и размерът на плочките. По-големите формати създават усещането за по-изчистен, семпъл дизайн, който "отваря" пространството. Малките мозайки имат своя чар, но поставени навсякъде в малка баня, могат да предизвикат усещане за накъсаност и затворено пространство. Заложете на плочки в размер около 60х60 см или дори по-големи, с минимален брой фуги между тях.

Огледала, гланцирани повърхности и още за отражението

Големите огледала са верен помощник в играта с илюзията за пространство. Разположено над мивката, на цяла стена, или дори като фасада на душ кабината, огледалото удвоява размера на банята поне визуално. Отражението на светлина е важен съюзник, затова, освен огледала, помислете и за други отразяващи повърхности. Гланцирани плочки са прекрасен избор – те отразяват светлината и помагат помещението да изглежда по-просторно. Огледални плочки също са интересен вариант, но трябва да се използват разумно, за да не се прекали и те да имат по-скоро негативен ефект за усещането на пространството.

Освен цветовете и отразяващите повърхности, самият дизайн и оформлението на банята са от съществено значение. Минималистичен, семпъл дизайн винаги е работещ вариант за малко помещение. Липсата на излишни мебели, шкафове и прекалено много детайли спомага пространството да изглежда чисто и по-широко. Висящите тоалетни са чудесен вариант – те заемат по-малко място визуално и освобождават пода, което създава илюзия за повече пространство. Помислете за опцията за отворени рафтове вместо шкафове – така ще запазите вещите си подредени, но няма да имате тежки „блокове“ от мебели, които да „притискат“ банята.

Коментари

Кой подкрепи тази публикация